Bilgilerinizi gönderin. Uzman ekibimiz sizi arasın. Doğru Fiyat için detaylı bilgi verebilirsiniz.

Led Ekran Hakkında

Led Nedir?

LED ("Light Emitting Diode", Işık Yayan Diyot), yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya'da icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Rus gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

Başlangıçta yalnızca zayıf kuvvetli kırmızı ışık verebiliyorlardı ama çağdaş ledler Görünür ışık, Morötesi, Kızılötesi gibi çeşitli dalga boylarında, yüksek parlaklıkta ışık verebiliyor.

Düşük enerji tüketimi, uzun ömrü, sağlamlığı, küçük boyutu ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi geleneksel ışık kaynaklarına göre bir dizi avantajı vardır. Ancak, bu özelliklerinin yanında biraz daha pahalıdır.

LED Teknolojisi Kullanım Alanları

Ledlerde mavi ışığın kullanılabilmesi ile RGB (Kırmızı Yeşil Mavi) aydınlatma mümkün olmuş ve birçok sektörde uygulama alanı bulmuştur. Özellikle Aydınlatma, sinyalizasyon ve mimari aydınlatma alanlarında diğer ışık kaynaklarının yerini hızla almaya başlamışlardır. Ledlerin enerji sarfiyatlarındaki düşüklüğünün en önemli sebebi kayıplarının az olmasıdır. Ayrıca ömürleri oldukça uzun olan bu diyotlar diğer ampuller gibi flaman taşımadıklarından dolayı hemen her koşulda sorunsuz kullanılabilirler. Bugün ulaşılan aydınlatma değerleri beyaz renk için 140 Lümen/Watt gibi oldukça yüksek bir değerle floresant lambaları geçmiş bulunmaktadır, Bazı prototiplerde 180 lümen/watt oranına ulaşılmıştır. Boğaziçi Köprüsü'nde 2008 yılında yapılan ışıklandırmada da LED teknolojisi kullanılmıştır. LEDler üzerlerine, yaydıkları ışığın frekansı ile aynı veya daha yüksek bir frekansta ışık düşürüldüğünde fotodiyot özelliği gösterirler. LED teknolojisinin zaman içerisinde keşfedilen özelliklerinden yararlanılarak elektronik cihazlarda, elektrikli ve elektronik makineler, TV ve monitörlerde de kullanılmaktadır.

Led ekranlar, TV ve projeksiyon gibi görüntüleme cihazlarının gün ışığı altında veremediği sonucu vermektedir. Bu özellikleri sayesinde reklam sektörü olmak üzere birçok alanda iç mekan ve dış mekan özelliklerine sahip led ekranlar kullanılmaktadır. Özellikle Power Led teknolojisiyle, led ekranların ışık gücü 9000 cd / m2’ye ulaşmıştır. Açıkhavada kullanılan led ekranlarda herhangi bir koruyucu yüzeye gerek olmadığı için görüş açısı, 140 dereceye ulaşmaktadır.

Led ekranlar, açık hava reklamcılığında, binaların yüzey kaplamalarında,hizmet sektöründe, sahneleme uygulamalarında, kapalı alanlardaki reklam mecralarında, firma tanıtımlarında, toplantılarda, defilelerde,hastanelerde, mağazalarda, otellerde, turistik alanlarda, mobil reklamcılıkta, fuar standlarında, açılışlarda, alışveriş merkezlerinde, futbol sahalarında yer alan alınlıklarda, skorbord’larda ve her türlü spor faaliyetlerinde kullanılabilir.

Led ekranlar çok büyük ebatlarda üretilebilmeleri ve gün ışığında da çok net bir şekilde görülebilmeleriyle günümüz reklâm ve tanıtım teknolojisinin en etkili ve popüler aracıdır.

Led ekranlar, üstün teknolojileriyle reklam mecralarını daha üst kademelere taşımaktadır.

Led Ekran Özellikleri

Piyasada satılan led ekranlarda sormanız gereken en önemli ilk özellik piksel aralıklarıdır. Piksel aralığı iki led arasındaki mesafeyi ifade eder ve 3 mm ile 45 mm arasında değişmektedir. Bu değerin 3 mm gibi küçük olması ekrandaki yer alan görüntü kalitesinin iyi olmasının en temel sebebidir. Bu değerin küçük olması aynı zamanda metrekare içerisine düşecek led sayısınıda arttırmaktadır. Bu sayede ne kadar çok sayıda led bulunursa, görüntü kalitesi o derece fazla olacaktır. Günümüzde piyasada satılan ve ev, ofis gibi mekanlarda kullanılan ticari led tv ürünlerinde minimum 1920x1080 piksel sayısı kadar led piksel bulunmakta bu sayede çok kaliteli görüntüler alınmaktadır ancak bu ekranların dezavantajı parlaklık seviyesi, ortam şartlarına uygunluk gibi şartları beraberinde getirmektedir.

Led ekranlarda piksel aralığının belirlenmesinde uzaklık kritesi önemlidir. Örneğin iç mekanda ve müşterilerinizin 3-5 metre mesafeden izleyeceği reklamlar için piksel aralığı 4 mm - 7 mm aralığı uygun olurken, eğer bu mesafe 10-12 metre gibi bir aralığa çıkıyorsa piksel aralığını arttırarak (16-20 mm) hem maliyetin düşmesi, ekran boyutunun ise arttırılması sağlanabilir.

Led ekranlarda kullanılan ledlerin kalitesi bir diğer temel faktördür. Kaliteli bir led ile alacağınız renk kalitesi ve uzun ömür size kalite için vereceğiniz paranın karşılığını mutlaka geri dönmesini sağlayacaktır. Ayrıca piyasada daha ucuza ancak devamını bulamayacağınız led panel satıcılarına karşı dikkat etmeniz özellikler oluşabilecek bir arıza durumunda cihazın bir daha yedek parçasının bulunamamasına sebep vereceğinden önem arzeden bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

İç Mekan (Indoor) Led Ekran Ürünleri

İç Mekanlar için kullanılacak ürünlerimiz için aşağıdaki ürün sayfasına göz atabilirsiniz.

Dış Mekan (Outdoor) Led Ekran Ürünleri

Dış Mekanlar için kullanılacak ürünlerimiz için aşağıdaki ürün sayfasına göz atabilirsiniz.

 

Share this post