Bilgilerinizi gönderin. Uzman ekibimiz sizi arasın. Doğru Fiyat için detaylı bilgi verebilirsiniz.

Dijital Menü Board Bileşenleri

Digital Menu Board Nedir?

Tek bir merkezden yönetilen dijital içeriğin bir ağ üzerinden bir çok noktada bulunan ekranlara dağıtılması Digital Signage olarak tanımlanır. Ülkemizde bu tanım genellikler bir bilgisayara bağlı olan bir usb üzerindeki resim, videoların oynatılması olarak değerlendirilse de gerçek anlamıyla bu işlem sayesinde pek çok noktasa bayisi bulunan büyük çaplı firmalar için günümüzde temel bir ihtayaç olarak çıkar. Digital Signage, donanım ve yazılım ile birlikte bir sistem çözümünü ifade eder.

Genellikle görsel mesajların satın alma noktalarına veya insanların yoğunlukla beklediği alanlarda gösterilmesi için kullanılır.

Digital menü board'lar son zamanlarda restoran ve özelikle alışveriş merkezlerinde bulunan fast foodlar tarafından çok tercih edilen digital menü tabela sistemi olup, eski sistem sabit içerikli tabelaların yerini hızla almaktadır. Digital menü tabelalarının en önemli faydası menü içeriğinin istenildiği zaman değiştirilmesi ve canlı renkleri hareketli animasyonları ile müşterilerin dikkatini çekmesi sayılabilir.

Digital menü board kurulan işletmelerde, satış artışı ve müşteri memnuniyeti sağladıkça, tavsiyeler üzerinde diğer işletmelerden gelen isteklerle sektör hızlı bir şekilde genişlemektedir.

Nasıl bir Digital Menu Board'a ihtiyacım var?

Öncelikle işletmenizde nerelere digital menu board yapılmasını istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bu seçilen noktaların öncelikle müşterinin gözüne doğrudan çarpacak noktalar olması önemlidir. Örneğin bir avm içerisindeki fast food için eski sistem tabelanın yerine yeni digital menü board kurulması gerekiyorsa, toplam uzunluk belirlenerek buraya yerleştirilecek boyutu en az 42 inch olan monitörlerden kaç adet kurulabileceğinin belirlenmesi gerekir. İsterseniz 42 inch yerine daha büyük boyutta ekranlara göre ölçüm alabilirsiniz. Bu alanın 4 metre olduğunu varsayarsak, size bu alana 42 inch boyutunda olan ve yanal genişliği 95 cm civarında olan 4 adet ekran işinizi görecektir. Ekran boyutları ile ilgili değerler için wiki sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Digital bir menu tabelası en az aşağıdaki bileşenlerden oluşmaktadır:

  • Media Player (Bu bir pc veya özelliştirilmiş bir donanım olabilir.)
  • Kullanılan Yazılımlar
  • Ekranlar
  • Kablolama
  • Mekanik Askı Aksamı
  • İçerikler

Media Player veya PC

Digital menü board'unuzun en önemli kısmı yani beyni media player olarak adlandırılan kısımdır. Bu cihazın özellikleri size menü board'unuz üzerinde oynatılan içeriklerin akıcı şekilde oynatılması, geçişlerin herhangi bir titreme olmadan yapılmasını sağlayacak olan temel birimdir. Burada önemli olan kısım çeşitli firmalardan alacağınız tekliflerde elma ile armutu birbirine karıştırmamak için kullanılan işlemci, ram, disk, işletim sistemi gibi tüm özellikleri bir araya getirerek karşılaştırma yapılmasıdır. Örneğin i5 işlemcili bir media player ile atom işlemci veya normal bir harddisk ile ssd diskler arasındaki hem fiyat farkı hem de hız farkı asla göz ardı edilmemelidir.

Kullanılan Yazılımlar

Digital menü board sisteminin beyinden sonra gelen kısmı yani aklı bu sistemde kullanılan yazılımlardır. Burada sizin öncelikle dikkat edeceğiniz husus yazılımlar için istenilen lisanslama ücretleridir. Diğer ayrıntılar için ise konu derin olduğu için mutlak suretle bizden veya güvendiğiniz bir danışmandan bilgi almanız özellikle tavsiye olunur.

Ekranlar

Digital Tabelanızda kullanacağınız ekranların mutlak suretle full hd çözünürlükte olması şarttır. Günümüzde bu koşulu sağlamayan pek televizyon kalmadı ancak siz yineden dikkatli olun. Bir diğer husus ise ekran çerçeve kenarlığı mesafesidir. Eğer digital menü board sistemi için profesyonel bir ekran sistemi kurdurmak istiyor ve bu iş için yeterli bütçeniz varsa (bu tür ekranlar mikro ince çerçeveli ve 42 inch boyutları en az 3000 dolardan başlamaktadır) o zaman çerçeve kalınlığınız minimuma inecek ve ekranların birbiri ile olan mesafesinden dolayı ekranlarda yer alacak görüntüler daha tümleşik görülecektir. Aslında bu tür ince çerçeveli sistemleri kurduran firmaların oranı %1-3 arasında yer almakta. Fiyat bu konuda en büyük etken olmakla birlikte zamanla ekran fiyatlarında oluşan düşüşle birlikte bu oranın artacağını değerlendirmekteyiz.

Bütçeniz ince çerçeveli ekranlar için kısıtlı ise size önereceğimiz ince çerçeveli ve piyasada COTS olarak tabir edilen yani herhangi bir mağazadan doğrudan alarak kullanabileceğiniz ekranlar ile bu sistemi kurabilirsiniz. Bu ürünlerde ortalama fiyat marjı 42 inch 1250 - 2000 tl arasında değişmektedir. Bu değişim ekranın çerçeve boyutu, parlaklık oranı gibi özelliklere göre değişmekte. Birde son dönemde tv'lerde 3 boyut özelliği bulunmakta ancak menü board için bu özeliğe ihtiyaç olmayacağı için fiyatları mutlak suretle daha uygun olacaktır.

Kablolama

Ekranlar ile tvler arasındaki görüntü kablolarının kalitesi size görüntüde oluşabilecek bozulmanın temel sebebi olarak yansıyabilir. bu sebeple kullanılan kabloların, markalı, altın uçlu ve elektromanyetik alanlardan etkilenmemesi için korumasının bulunmasına dikkat edilmelidir. Özetle ucuz etin yahnisi olmaz. Fiyattan kısmak için kaliteden ödün vermemek gerekir.

Mekanik Askı Aksamı

Digital menu board ekranlarını yerleştireceğiniz yere özel yapılacak olan aksam olabildiği gibi herhangi bir televizyon askı aparatıda işiniz görebilir.

İçerik

Müşterilerinizi ekranlara yöneltmek için mutlaka iyi bir içeriğe sahip olmanız gerekir. Digital signage yazılımlarının farklı üstünlükleri vardır fakat hepsinin ortak özelliği video oynatabilmesidir. Bu da aslında talepte patlamaya neden olan özelliktir. Hal böyleyken pazarlama amacıyla kurulan ekranları sadece sabit görsel yayınlamak için kullanmak verimli bir kullanım değildir.

Digital menu board fiyatları ve teknik özellikleri için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Share this post